Skip to main content

De laatste maanden is er steeds meer te doen om Aritificial Intelligence (AI) systemen. Vrijwel in all branches beginnen ze het levenslicht te zien, misschien nog niet heel zichtbaar, maar het heeft in ieder geval mijn wereld al op z’n kop gezet. Een voorbeeld, waar je ook zelf zeer zeker eens mee moet gaan “spelen” is ChatGPT. Hieronder vraag ik ChatGTP om een blog over zichzelf te schrijven…

ChatGPT is een taalmodel dat is getraind om gesprekken te voeren op een natuurlijke manier. Het is ontwikkeld door OpenAI en is gebaseerd op het GPT (Generative Pre-training Transformer) model. Dit model is getraind op gigabytes aan tekstgegevens om te leren hoe het natuurlijke taal kan gebruiken en begrijpen.

Een van de voordelen van ChatGPT is dat het in staat is om context te begrijpen en te onthouden tijdens een gesprek. Dit betekent dat het in staat is om op een betekenisvolle manier te reageren op vragen en opmerkingen, zelfs als deze niet direct gerelateerd zijn aan wat er eerder is gezegd. Dit maakt het mogelijk om meer complexe en natuurlijke gesprekken te voeren met ChatGPT.

ChatGPT kan worden gebruikt in allerlei verschillende toepassingen. Zo kan het bijvoorbeeld worden gebruikt als chatbot voor klantenservice, om mensen te helpen met vragen en problemen. Het kan ook worden gebruikt voor het genereren van teksten, zoals het schrijven van artikelen of het maken van scripts voor films of tv-shows.

Een ander voordeel van ChatGPT is dat het kan worden aangepast aan verschillende doelgroepen en stijlen. Dit betekent dat het model kan worden getraind op specifieke domeinen of talen, en dat het kan worden aangepast om te reageren op een bepaalde doelgroep of in een bepaalde stijl. Dit maakt het model bijzonder flexibel en bruikbaar voor een breed scala aan toepassingen.

In samenvatting is ChatGPT een krachtig taalmodel dat is ontwikkeld om natuurlijke gesprekken te voeren. Het is in staat om context te begrijpen en te onthouden tijdens een gesprek, en kan worden aangepast aan verschillende doelgroepen en stijlen. Dit maakt het model zeer geschikt voor een breed scala aan toepassingen, van chatbots tot tekstgeneratie.

 

Tot zover de gegenereerde blog!

Naast ChatGPT zijn er nog tientallen andere initiatieven gebaseerd op AI. Een van de mooiste vind ik zelf nog het genereren van afbeeldingen aan de hand van een tekst die je zelf opgeeft (zie ook de afbeelding bij dit artikel). Dit zegt ChatGPT over Midjourney:

Midjourney is een bedrijf dat zich richt op het ontwikkelen van kunstmatige intelligentie (KI) voor verschillende toepassingen. Een van de belangrijkste projecten van Midjourney is Dall-E, een taalmodel dat is ontwikkeld om visuele concepten te genereren op basis van tekstuele beschrijvingen.

Dall-E maakt gebruik van een neuraal netwerk dat is getraind op miljarden afbeeldingen en tekstuele beschrijvingen. Door deze enorme hoeveelheid gegevens te analyseren, kan Dall-E nieuwe visuele concepten genereren die corresponderen met tekstuele beschrijvingen, zelfs als deze beschrijvingen nog nooit eerder zijn gezien. Dit maakt het model bijzonder krachtig en flexibel.

Een voorbeeld van hoe Dall-E kan worden gebruikt is het genereren van kunstwerken op basis van tekstuele beschrijvingen. Stel dat iemand een beschrijving geeft van “een hond die een ijsje eet, onder de volle maan”. Dall-E zou op basis van deze beschrijving een afbeelding kunnen genereren van een hond die op de maan staat en een ijsje eet.

Naast het genereren van kunstwerken, kan Dall-E ook worden gebruikt voor andere toepassingen, zoals het genereren van afbeeldingen voor websites of sociale media, het maken van ontwerpen voor producten, of het helpen bij het bedenken van nieuwe ideeën.

Voorbeeldje wat je kunt ingeven om een foto te genereren: “einstein en mozart op een tandem, pixar style”
Artificial Intelligence
Veel plezier als je er zelf eens mee gaat spelen, zeker doen om de potentie van deze systemen te kunnen zien. Dit gaan we de komende tijd veel vaker tegenkomen!!

Vincent